Menu

Boottest OneDay 24

Matchracen wint de laatste tijd enorm aan populariteit, want het één tegen één varen is voor de deelnemers adembenemend spannend. En voor de toeschouwers is het goed te volgen, want er zijn geen lastige zeilregels. Speciaal voor het matchracen is de OneDay 24 ontwikkeld, een moderne open boot, waarvan direct duidelijk is dat alles om design en snelheid draait.

De OneDay 24 werd ontworpen door SeaLevel uit Weesp. Zijn wonnen met deze inzending een eerste prijs in een Italiaanse designwedstrijd. Op basis van dit ontwerp is de boot geedurende drie jaar verder ontwikkeld door de grootste bootverhuurder van Nederland, Ottenhome Heeg.

Jongeren die een boot huren focussen namelijk steeds meer op snelheid. En bij de vele evenementen die in Heeg worden georganiseerd, ontstaan vaak spontaan wedstrijden tussen de deelnemers. Vandaar dat er een vraag kwam naar een matchraceboot. De Oneday 24 is als premium zeilboot de Polyvalkjes en de Fox 22 dik ontstegen. De strakke, op Wally geinspireerde vorm geeft de Oneday een sexy uiterlijk. Met name de stompe neus, de carbon bankjes en de open spiegel zijn de eyecatchers van het ontwerp. Dankzij de uitgekiende tuigage met 7 m2 keerfok, 17 m2 grootzeil en 30 m2 gennaker is de boot ook met een kleine bemanning te varen.

De volglas vinylester OneDay wordt in Turkije gebouwd en de romp is strak en degelijk. Onder de trailerbare 24 voeter hangt een rvs schacht met loden bulbkiel. De 400 kilo wegende kiel steekt standaard 1 meter, maar er is ook een performance versie met 1,40 m. diepgang verkrijgbaar. Op een totaalgewicht van 1350 kilo bedraagt het ballastaandeel 30 %.
Bijzonder is de hulpmotor. Volgens de visie van de bouwer moet deze milieuvriendelijk zijn. Dus zijn er twee opties: een Torqueedo elektrische buitenboordmotor (€ 1.875) of een 2,5 kW elektrische inboard met 960 Ah aan Lithium Ion accu’s. Deze prijzige (€9.500) optie was in de testboot ingebouwd en voldoet geweldig. Want het is een feest om de boot geluidloos te verplaatsen.

Dat blijkt ook bij het zeilen. Op de testdag was er minimale wind, maar daar waar anderen dobberen, pakt de Oneday gemakkelijk snelheid op. Er zijn nog wel wat praktische zaken aan de OneDay te verbeteren, zoals een gennaker bergplaats in het vooronder, maar over het algemeen vind je alle bedieningsmiddelen op de juiste plek.
Goedkoop is de OneDay niet. Voor de complete Performance uitvoering (overigens zonder motor) moet €49.950 worden neergeteld. Veel geld voor een open boot, maar mensen die op het sexy design en de bijzondere vaareigenschappen vallen denken daar vast anders over.

 

Cijfer: 7,7

Scorebord:

Constructie: ****
Comfort & Ruimte: ***
Ergonomie: ****
Afwerking: ***
Vaareigenschappen: ****
Prijs / Kwaliteit: ***

 

Technische Specificaties OndeDay 24

Lengte over alles: 7,25 m
Lengte waterlijn: 6,83 m
Breedte: 2.25 m
Diepgang: 1.00 of 1.40 m
Kruiphoogte: 10.50 m
Zeilopppervlak Fok: 9 m2
Zeilopppervlak Grootzeil: 17 m2
Zeiloppervlak Gennaker: 30 m2
Waterverplaatsing: 1350 kilo
Prijs vanaf: € 49.950
CE ontwerpcategorie: C
Werf: Ottenhome Heeg

Bron: Telegraaf